nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Flickr, CollegeDegrees360, Creative Commons

Hållbarhet tar plats på handelshögskolorna

Från att ha förekommit sporadiskt integreras nu hållbar utveckling i allt fler ekonomutbildningar. Handelshögskolorna i Umeå, Göteborg och Stockholm är tre av dem som visar vägen.

  • Annons 1

En rundringning till Sveriges handelshögskolor och ekonomutbildningar visar att mycket är på väg att hända på hållbarhetsfronten. Flera lärosäten är i full färd med att integrera hållbarhetsperspektivet i sin undervisning. Handelshögskolan vid Umeå universitet är ett exempel. De inför Iso 14001 i sin kärnverksamhet, något som inte bara kommer de anställda till del utan även kommer innebära konkreta förändringar för eleverna.

– I alla program ska vi ha lärandemål som utgår från hållbar utveckling. Vi har delvis haft det innan men har inte tagit ett samlat grepp om det, säger Lars Hassel, rektor på Handelshögskolan i Umeå.

Eftersom mycket forskning vid Handelshögskolan i Umeå berör hållbar utveckling kommer drivkraften för att integrera frågorna i undervisningen till stor del från den egna personalen. Skolan har skrivit under FN:s ”Principles for responsible management education”, PRME.

Rustar för framtiden

Även Handelshögskolan i Stockholm har skrivit under på principerna och samlade hösten 2013 alla programchefer på skolan för att tillsammans börja jobba in dem i undervisningen, ett arbete som fortsätter nu i vår. Tanken är att hållbarhetsfrågorna ska integreras in i själva kärnan av de olika ämnesområdena utifrån varje ämnes egen logik. Susanne Sweet som leder Sustainable research group på Handelshögskolan tycker att hållbarhetsperspektivet har varit för svagt tidigare, även om de riktigt intresserade har kunnat välja kurser i till exempel sustainability management.

– Studenterna behöver kunskaper och verktyg när de kommer ut på olika positioner i framtiden. Hållbar utveckling är en viktig framtidsfråga och vi måste hänga med i utvecklingen, säger Susanne Sweet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.