nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hållbarhet får större plats i statliga bolagsanalyser

Under det senaste året har hållbart företagande integrerats mer i de statliga bolagens analyser och är första punkten i ägarsamtalen. Det berättar Emma Ihré, ansvarig för hållbarhetsfrågor i de statliga bolagen på finansdepartementet.

  • Annons 1

Emma Ihré berättar att det nu finns 54 statligt ägda bolag som tillsamman omsätter 570 miljarder kronor. 2007 drev dåvarande näringsministern Maud Olofsson att alla statliga bolag skulle hållbarhetsredovisa enligt GRI. Det var starten på ett större omtag för bolagen.

– Men det användes flera flera olika begrepp av bolagen, allt från CSR till socialt ansvar och företagsansvar. Det rådde begreppsförvirring. Man pratade också om att statliga bolag ska vara ett föredöme, men vad innebär det? Det är svårt att definiera så vi pratar idag om att agera föredömligt och att driva ett strategiskt hållbarhetsarbete, säger Emma Ihré.

Hon berättar att man under det senaste året har börjat att integrera det de idag kallar hållbart företagande i bolagsanalysen som för tillfället är under vidareutveckling. Risker och möjligheter gällande bland annat miljö och korruption tas upp.

– Nu läggs också hållbart företagande som första punkt i ägarsamtalen och även i styrelserekrytering tas dessa frågor med. Bolagen ska sätta strategiska hållbarhetsmål och styrelsen har som krav att under 2013 analysera och fastställa dessa mål. Det viktiga är att koppla hållbarhets till sin egen affär. Därför går vi inte in och sätter samma mål för alla bolag.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.