Hållbarhet får större plats i statliga bolagsanalyser

Almedalen Under det senaste året har hållbart företagande integrerats mer i de statliga bolagens analyser och är första punkten i ägarsamtalen. Det berättar Emma Ihré, ansvarig för hållbarhetsfrågor i de statliga bolagen på finansdepartementet.

Emma Ihré berättar att det nu finns 54 statligt ägda bolag som tillsamman omsätter 570 miljarder kronor. 2007 drev dåvarande näringsministern Maud Olofsson att alla statliga bolag skulle hållbarhetsredovisa enligt GRI. Det var starten på ett större omtag för bolagen.

– Men det användes flera flera olika begrepp av bolagen, allt från CSR till socialt ansvar och företagsansvar. Det rådde begreppsförvirring. Man pratade också om att statliga bolag ska vara ett föredöme, men vad innebär det? Det är svårt att definiera så vi pratar idag om att agera föredömligt och att driva ett strategiskt hållbarhetsarbete, säger Emma Ihré.

Hon berättar att man under det senaste året har börjat att integrera det de idag kallar hållbart företagande i bolagsanalysen som för tillfället är under vidareutveckling. Risker och möjligheter gällande bland annat miljö och korruption tas upp.

– Nu läggs också hållbart företagande som första punkt i ägarsamtalen och även i styrelserekrytering tas dessa frågor med. Bolagen ska sätta strategiska hållbarhetsmål och styrelsen har som krav att under 2013 analysera och fastställa dessa mål. Det viktiga är att koppla hållbarhets till sin egen affär. Därför går vi inte in och sätter samma mål för alla bolag.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.