nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hållbara inköp har hög prioritet

  • Annons 1

Etiskt hållbara inköpsstrategier är ett avgörande fokusområde för inköpsansvariga på många av Europas ledande och största företag. Trots lågkonjunktur fortsätter många att investera i verktyg och processer som driver program för miljöinnovation och initiativ inom CSR. Det visar en undersökning som HEC Paris och EcoVadis genomfört för fjärde året i rad.

– Etiskt hållbara inköp är en integrerad del i den nya modell som företag måste införa för att överleva och gå bra i dagens globala ekonomi, säger Professor Olivier Bruel, huvudförfattare till rapporten “Sustainable Procurement Benchmark Report”.

Totalt omfattar undersökningen inköpsansvariga på 95 av Europas största företag och belyser deras CSR och miljöprocesser.

Undersökningen visar bland annat att:

– Etiskt hållbara inköp anses som ett viktigt eller “avgörande” mål av 90 procent av inköpsdirektörerna.

– Varumärkesskydd och kostnadshantering är fortfarande de pådrivande faktorerna bakom initiativ för hållbara inköp, men vikten av att efterleva miljökrav har ökat.

– Majoriteten av de svarande har övergått till att implementera etiskt hållbara inköpsprogram, och över 80 procent säger att de har initierat program under 2008.

– 35 procent av företagen som undersökts avser att öka sina investeringar inom hållbara inköp trots att budgeten minskat på grund av lågkonjunkturen.

– 37 procent av företagen har infört en särskild avdelning för hållbara inköp och hälften har gjort sina underleverantörer medvetna om vilka krav man ställer genom att utbilda dem i hur man genomför hållbara inköp och vilka rutiner som kan användas.

– 75 procent av företagen använder etiskt hållbara inköpskriterier i sina kontinuerliga verksamhetsutvärderingar av existerande leverantörer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.