nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hållbara inköp har hög prioritet

  • Annons 1

Etiskt hållbara inköpsstrategier är ett avgörande fokusområde för inköpsansvariga på många av Europas ledande och största företag. Trots lågkonjunktur fortsätter många att investera i verktyg och processer som driver program för miljöinnovation och initiativ inom CSR. Det visar en undersökning som HEC Paris och EcoVadis genomfört för fjärde året i rad.

– Etiskt hållbara inköp är en integrerad del i den nya modell som företag måste införa för att överleva och gå bra i dagens globala ekonomi, säger Professor Olivier Bruel, huvudförfattare till rapporten “Sustainable Procurement Benchmark Report”.

Totalt omfattar undersökningen inköpsansvariga på 95 av Europas största företag och belyser deras CSR och miljöprocesser.

Undersökningen visar bland annat att:

– Etiskt hållbara inköp anses som ett viktigt eller “avgörande” mål av 90 procent av inköpsdirektörerna.

– Varumärkesskydd och kostnadshantering är fortfarande de pådrivande faktorerna bakom initiativ för hållbara inköp, men vikten av att efterleva miljökrav har ökat.

– Majoriteten av de svarande har övergått till att implementera etiskt hållbara inköpsprogram, och över 80 procent säger att de har initierat program under 2008.

– 35 procent av företagen som undersökts avser att öka sina investeringar inom hållbara inköp trots att budgeten minskat på grund av lågkonjunkturen.

– 37 procent av företagen har infört en särskild avdelning för hållbara inköp och hälften har gjort sina underleverantörer medvetna om vilka krav man ställer genom att utbilda dem i hur man genomför hållbara inköp och vilka rutiner som kan användas.

– 75 procent av företagen använder etiskt hållbara inköpskriterier i sina kontinuerliga verksamhetsutvärderingar av existerande leverantörer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.