nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hållbar stad på skärmen

Företag och forskare har tillsammans tagit fram ett spel för Ipad som ska lära elever om hållbar stadsutveckling.

  • Annons 1

Göteborg är staden som är i centrum i spelet med namnet 2021, och den som spelar får ta ställning till olika val i byggprocessen av staden. Ska det satsas på kollektivtrafik eller fabriker? Det är ett exempel som utövarna får ta ställning till. Tanken är att spelet ska fungera som ett pedagogiskt redskap inom skolan för att ge en förståelse för begreppet hållbar stadsplanering. Genom pekplatte-tekniken hoppas man kunna engagera eleverna mer, och en spelsession är tänkt att efterföljas av en timmes diskussion om de val man gjort.

– Eleverna har upplevt spelet och den pedagogiska processen mycket positivt. Många har diskuterat komplexa frågor på en nivå och med ett intresse som är svårt att nå så snabbt med andra typer av verktyg. Med bra speldesign kan man använda avancerade system i den pedagogiska processen, säger Karl Alfredsson, en av projektledarna för Urbana spel som har utvecklat 2021.

Skolor kan gratis ladda ner spelet via App Store. Bakom spelet står Mistra Urban Futures som samarbetat med Avdelningen för interaktionsdesign och Institutionen för arkitektur på Chalmers, GR Utbildning, Pedagogisk Centrum, Göteborgs stadsmuseum, Center of Visualization och konsultbolaget Nindev.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.