nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Mellan den 16-23 september kommer endast taxi, buss och varutransporter att synas på Bangatan, Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan i Lund. Personbilar är bannlysta.
Mellan den 16-23 september kommer endast taxi, buss och varutransporter att synas på Bangatan, Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan i Lund. Personbilar är bannlysta.

Hallå där…

Karolina Wallberg på Lunds kommun. Idag stänger ni av innercentrum från biltrafik under en vecka. Vad skulle hända om bilen försvann ur staden tror du?

  • Annons 1

Det skulle bli mer plats för cyklister och fotgängare och det skulle gå att använda de ytor som idag är parkeringsplatser till andra saker. Med mindre bilar ökar trivselkänslan och trafiksäkerheten, vilket är bra för både stadsliv och handel.

På en av våra mest centrala gator passerar 9 000 fordon varje dag. 1000 av dem är tunga fordon som bussar och varutransporter.

Vårt mål med att stänga av trafiken i centrum är att undersöka hur vi kan använda stadens ytor på ett annat sätt. Vi vill att Lundaborna ska få en egen upplevelse av hur det kan vara när det inte är så mycket bilar i staden.

Varför stänger ni av innerstan från biltrafik just nu?

Detta är vårt inspel till European mobility week som pågår mellan 16-23 september i hela Europa. Syftet med veckan är att tänka nytt kring hur vi transporterar oss genom att stänga av gator till förmån för fotgängare, cyklister och kollektivtrafikanter. I Sverige deltar 60-70 städer. I Lund kommer vi att stänga av tre gator från personbilar. Totalt finns det ett 20-tal parkeringsplatser på de här gatorna som kommer att tas i anspråk av företag och föreningar. Butiker kommer att göra installationer, restauranger utökar sina uteserveringar och föreningar ska visa upp sin verksamhet. Dessutom kommer vi att rulla ut gräs och sätta upp bänkar.

Har Lund några planer kring att stänga av delar av centrum från biltrafik mer permanent?

Det blir vanligare att städer stänger av delar av centrum från biltrafik eftersom det är trångt i städer och man kan ta sig fram på annat sätt än med egen bil. Detta är ett test så att Lundaborna ska få uppleva hur det skulle kunna vara om bilen försvann från staden och en bild av hur ytor som exempelvis parkeringsplatser skulle kunna användas på ett annat sätt, men det finns inga beslut om att göra det permanent.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.