nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hallå där…

Elin Bergman, nytillträdd ordförande för Cradlenet, som vill se att fler organisationer går från ord till handling och blir cirkulära på riktigt.

Elin Bergman jobbar på WWF där hon ansvarar för företagssamarbeten.
  • Annons 1

Vad vill du driva för frågor som ordförande?
– Det har varit väldigt mycket prat om cirkulär ekonomi och det har visats stort intresse i Sverige. Fokus har legat på vad cirkulär ekonomi är. Nu är dags att företag och organisationer börjar anamma teorin. Cradlenet har försökt få upp frågan om cirkulär ekonomi i folks medvetanden, men vi är också till för att våra medlemsföretag ska kunna gå från att ha cirkulära ambitioner till att bli verkligt cirkulära. Framöver kommer vi därför satsa mer på utbildning och att våra medlemmar ska kunna lära av varandra.

Vilket är det största hindret för företag att gå över från linjär till cirkulär ekonomi?
– Det har ofta med värdekedjan att göra. Vissa har brottsstycken av det cirkulära, H&M till exempel har börjat samla in tyg för återvinning. Andra företag har tänkt till i designfasen och gör kläder av återvunnet tyg, men samlar inte in de uttjänta produkterna sedan. Det viktigaste är att man börjar någonstans och sedan gradvis ökar ambitionerna.

Var i världen är man bäst på cirkulär ekonomi?
– Så vitt jag förstår så ligger England långt före oss. Där har de ju Ellen MacArthur i spetsen, hon myntade hela begreppet.

Vilka politiska beslut behöver komma till för att främja utvecklingen?
– Vi har inga mål satta för cirkulär ekonomi i Sverige, däremot finns det återvinningsmål och avfallsmål. Det skulle jag vilja se att politikerna tar upp. Sedan skrotades ju EU-paketet om cirkulär ekonomi – där skulle jag vilja se att svenska politiker ligger på så att det nya förslaget för cirkulär ekonomi blir tillräckligt ambitiöst.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4