nr-logo

Tidningen för miljöproffs

– Näringslivets agerande på COP21 har gjort mig mer hoppfull än tidigare, jag ser ett nytt ledarskap från näringslivet, säger Nina Ekelund, Hagainitiativet.
– Näringslivets agerande på COP21 har gjort mig mer hoppfull än tidigare, jag ser ett nytt ledarskap från näringslivet, säger Nina Ekelund, Hagainitiativet.

Hagainitiativet: ”Det blir ett klimatavtal!”

– Näringslivet har klivit fram och ser i dag möjligheter med klimatomställningen. Det rapporterar Nina Ekelund, programdirektör för näringslivsorganisationen Hagainitiativet, från Paris.

  • Annons 1

Intressekonflikten mellan rika och fattiga länder har varit en dominerande fråga i klimatförhandlingarna. Hur ser du på den?

– Det handlar om klimaträttvisa. Det är vi i den privilegierade delen av världen som har dragit nytta av billig olja, och konsekvenserna drabbar Afrika med extremvärme och de små ö-nationerna som riskerar att försvinna. Därför är det oerhört förståeligt att ett hundratal länder; Afrika, små ö-nationer och bland annat Frankrike, driver på för 1,5 grad istället för 2 grader. Samtidigt handlar det också om att vi i den rika världen behöver bidra med finansiering till utvecklingsländerna. Här har Den gröna fonden inte fått tillräckligt med pengar, detta skapar misstroende mellan de fattiga och de rika länderna.

Vad tycker du är det viktigaste med den här konferensen?

– Näringslivet har klivit fram och ser idag möjligheter med klimatomställningen. Det är ett skifte i tonen, och till och med Bingo-gruppen, näringslivets grupp på COP21, har sagt att den vill finnas med i klimatavtalet mycket tydligare. Det är företagen som kan bidra till klimatlösningar, med till exempel ny teknik. Näringslivets agerande på COP21 har gjort mig mer hoppfull än tidigare, jag ser ett nytt ledarskap från näringslivet.

Hur stor betydelse anser du att den här konferensen har?

– Den är oerhört viktig. Vi behöver ett klimatavtal och det är nu som det ska sättas.

Är det något land eller någon delegat som gjort extra stort intryck på dig, varför?

– De små ö-nationerna. De kämpar för sin överlevnad. Tänk dig att vara politiker på ön och berätta att nu måste vi planera för evakuering. Ofattbart!

Hur har förhandlingarna gått hittills?

– Det blir ett avtal, men frågan är hur ambitiöst. Detta vet vi först till helgen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.