nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Garpenberg Mine_0334
FOTO: Boliden

Gruvavfall dyrt för staten

Staten riskerar att få betala stora summor för efterbehandling av svenskt gruvavfall. I en ny rapport föreslår Riksrevisionen att gruvbolagen tar ett större ekonomiskt ansvar.

  • Annons 1

Idag finns det 14 aktiva gruvor i Sverige. Tillsammans står de för 80 procent av det svenska avfallet. En stor del av avfallet är dessutom miljöfarligt och behöver efterbehandlas för att inte skada naturen under lång tid framöver. Därför ska gruvbolagen betala en ekonomisk säkerhet så att avfallet kan efterbehandlas även om bolagen går i konkurs. Men enligt en ny rapport från Riksrevisionen fungerar inte det nuvarande systemet. De pengar som betalas in räcker inte. Två aktuella fall är gruvorna Blaiken och Svärtträsk. Här kommer staten att behöva gå in med mellan 280-380 miljoner kronor för att täcka efterbehandlingen av avfallet.

– Det uppkommer mycket gruvavfall i Sverige och en stor del är miljöfarligt. Det är därför viktigt att systemet fungerar så att pengar finns avsatta så att inte skattebetalarna drabbas av kostnaden, säger riksrevisor Ulf Bengtsson.

Enligt Riksrevisionen bör regeringen utreda hur en långsiktig branschfinansiering av efterbehandling, kontroll och tillsyn kan se ut. De bör också överväga att ändra lagstiftningen så att gruvverksamhet inte kan påbörjas utan att den ekonomiska säkerheten har godkänts. Dessutom bör regeringen se över om prövningen av en mineralfyndighets ekonomiska potential ska omfatta även kostnader för gruvavfallet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.