Grundaren av världens första pant-app:

Återvinning PantaPåsen var först ut med pant på plastpåsar – nu vidareutvecklar de verksamheten och startar en digital tjänst för pant på olika förpackningar.

Grundaren av världens första pant-app:
PantaPåsen

PantaPåsen har utvecklat en digital app som med patenterad teknik erbjuder varumärkesägare att ansluta sina befintliga förpackningar till ett digitalt pantsystem. Anslutna förpackningar förses med en streckkod som används för att scanna av förpackningen vid en återvinningsstation.

Konsumenten betalar pant för förpackningen och scannar av dess streckkod vid återvinningsstationen med PantaPåsen-appen. Panten betalas sedan ut i appen och kan väljas att antingen användas själv, skickas till en vän eller doneras till välgörenhet.

– Vi breddar oss och inför digital pant. Det kan vara på påsar, en diskmedelsflaska eller vilken förpackning som helst. Det man gör som företag är att ansluta sig till vårt system och börja ta pant för sin förpackning. När man som konsument sedan vill panta sin förpackning, söker man i appen efter närmaste återvinningsstation, vilket är de obemannade gröna återvinningskärlen. Man besöker dem, scannar koden som finns på förpackningen och återfår panten i appen, säger Suwar Mert, grundare och vd på PantaPåsen.

Vilken säkerhet finns det kring att folk inte bara scannar produkterna hemma och sedan slänger dem i hushållssoporna?

– Du kan inte sätta igång scanningsfunktionen på appen förrän du befinner dig på de platser som vi angivit, alltså återvinningsstationerna, menar Suwar Mert.

I juni kommer Sveriges största apotek, Apoteket AB:s påsar från utvalda butiker bli digitalt pantbara.

– Under juni månad kommer apoteket börja med pant på sina plastpåsar. Deras påsar kommer vara pantbara över hela landet där de finns obemannade återvinningsstationer. Vi för även diskussioner med andra varumärkesägare, säger Suwar Mert och fortsätter:

– Vi vill minska nedskräpningen genom att ge förpackningarna ett värde. Om en förpackning har ett värde plockar någon upp den, om den slängs i naturen.

PantaPåsen-appen kommer finnas tillgänglig för nedladdning i samband med lanseringen under juni månad.

I dag finns det 5 500 återvinningsstationer i Sverige, jämfört med 3 600 pantmaskiner. Det menar Suwar, kan göra att många väljer att panta sina förpackningar – då många i dag redan pantar burkar, trots att det finns färre pantmaskiner.

Kan priserna höjas på flera matvaror då varumärkesägarna väljer att ta ut pant?

– Vi har gjort modellen på två sätt. Antingen kan du ansluta dig och lägga på några kronor i pant – det är varumärkesägaren som själv väljer hur mycket som är pant. Om man som varumärkesägare indirekt inte vågar höja priset på sina varor så kan man införa poäng som förs in i pant-appen, vilket konsumenten sedan kan byta ut mot erbjudanden som företaget lägger upp i vår app, säger Suwar Mert. 

Läs mer om appen här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.