Grönare på kontoret

Kraven på företags miljöanpassning gäller inte bara tillverkande företag. För tjänsteföretagen har kundkrav på miljöanpassning blivit allt vanligare. Men vad ska man tänka på när kontoret ska göras miljövänligt.

Grönare på kontoret

Det finns flera orsaker till varför man bör miljöanpassa sitt kontor. De rent affärsmässiga grunderna är att kunderna ställer allt större krav på att inte bara tillverkande företag utan också tjänsteföretagen ska kunna visa upp ett strategiskt miljöarbete. För en del kan det, enligt Anders Lund på Ekocentrum, till och med vara nödvändigt för företagets överlevnad. Men det kan också medföra besparingar i form av till exempel minskade energikostnader.

– Men det finns andra anledningar också, fortsätter Anders Lund. En är att man kan tolka lagkraven som att det är varje företags skyldighet att veta vilken miljöbelastning verksamheten har och den kan man ju inte veta om man inte gjort en genomgång. En annan är att det skapar en bättre ordning och reda på kontoret, och en tredje är att det kan bidra till en bättre arbetsmiljö.

Grundläggande steg

Anders Lund arbetar för Ekocentrum som ägs av en oberoende stiftelse utan vinstintressen. Han håller bland annat i utbildningar för små- och medelstora företag som ska miljöanpassa sina kontor. Han menar att det finns fyra övergripande steg som man bör följa. När man startar en miljöanpassning av kontoret är det första man ska göra att skaffa sig en överblick över hela verksamheten på kontoret.

– Det gäller helt enkelt att ta reda på vilka material- och energiflöden som finns. Här kan man till och med hitta svinn och göra stora besparingar, förklarar Anders Lund. Sedan bör man också rangordna flödena och börja med det som är viktigast.

När man vet vad som kommer in blir det möjligt att styra inflödet till kontoret. Det kan till exempel handla om att arbeta fram en miljöanpassad inköpspolicy eller helt enkelt plocka bort eller byta ut de inflöden som inte är miljövänliga.

Individualisera arbetet

Det tredje steget man ska titta på vid en miljöanpassning av ett kontor är vad som ska styra verksamheten.

– Man kan till exempel arbeta fram en användarpolicy, säger Anders Lund. Då handlar det om enkla och konkreta saker som till exempel hur man vill att personalen ska hantera belysningar när de lämnar ett rum som inte används kontinuerligt, eller hur de ska göra med elektroniska apparater. Det handlar många gånger om att tänka på sparsamhet.

Som fjärde och sista steg ska man se över och styra de flöden som går ut från kontoret. Hur gör man med sortering av olika material. Hur tar man hand om det farliga avfall som eventuellt finns. Här kanske det till och med går att hitta ekonomiskt mer fördelaktiga lösningar än man har.

– De här stegen ligger på ett övergripande plan och eftersom varje företag är individuellt och själva känner sin verksamhet bäst ska de själva fylla de olika stegen med ett detaljerat miljöarbete, förklarar Anders Lund.

Inget är för litet

Kontorets största miljöbov är energin. Där finns det oftast mest behov av miljöanpassning och där finns det oftast också den största besparingspotentialen.

– Enkla åtgärder är ju lågenergilampor och rörelsedetektorer för belysningen, säger Anders Lund. Men när det gäller energifrågan finns det även mer komplexa problem som till exempel värmeåtervinning.

All elektronisk utrustning som till exempel datorer, kopiatorer och faxar är också stora miljöbovar. Hur energislukande är de? Går det att bättre utnyttja standbyfunktioner? Pappersflödet är också viktigt. Att minska pappersmängderna genom att använda en skrivare som kan skriva ut på båda sidor av pappret kan innebära en stor besparing för ett större kontor menar Anders Lund. Att kopiera på både fram och baksdan har samma effekt. Men ingen detalj är för liten när man ska miljöanpassa ett kontor. Tar man kafferummet till exempel så menar jag att välja ekologiskt eller rättvisemärkt kaffe är en oerhört viktig symbolbärare för vad ett miljöanpassat kontor står för.

Lathund för miljöanpassade inköp

Anders Lund menar att miljömärkningar kan användas som en enkel lathund vid inköp. Då kommer man ganska långt med med en ganska liten tankemöda. Med miljömärkning avser han i första hand Svanen för framför allt papper, Bra miljöval framför allt för rengöringsmedel, Krav för kaffe, mjölk, frukt, TCO-märkning av datorer, EU-blomman för närvarande främst för färg, FSC för trämöbler, byggmaterial och energisparmärkning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste