nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Vi valde att etablera oss i Kvillebäcken eftersom det är en ny och spännande stadsdel med ett tydligt miljötänk, säger Alexandra Brand som driver Juicekällan.

Gröna verksamheter får företräde i Kvillebäcken

Socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara verksamheter ska prioriteras i den nya stadsdelen Kvillebäcken i Göteborg. Det har de åtta byggherrarna skrivit under på.

  • Annons 1

Ända sedan start har miljöambitionerna för stadsdelen Kvillebäcken i Göteborg varit högt ställda. Detta ska bli den första stadsdelen som byggs efter Göteborgs nya miljökrav. Dessutom ska samtliga byggnader certifieras enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad och uppnå klass silver.

Nu skriver åtta byggherrar i Göteborg under på att de ska satsa på socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara verksamheter i Kvillebäcken. Som ett resultat av satsningarna öppnar därför en rad nya verksamheter med ett tydligt hållbarhetsfokus.

– Kvillebäcken ska bli Göteborgs nya gröna och hållbara stadsdel. Det ställer inte bara krav på oss byggherrar utan även på näringsidkare som flyttar in i området. Alla bolag som bygger i Kvillebäcken har därför undertecknat ett lokalfördrag där vi åtar oss att främja variation och hållbarhet bland verksamheterna i området. Ett initiativ som bland annat resulterat i att en ekologisk juicebar och ett grönt café nu öppnar i Kvillebäcken, säger Olle Lindkvist talesperson för Kvillebäcken.

Bakgrund

Grunden för Kvillebäckens miljöarbete är Kvillebäcksfördraget som 2010 signerades av de bolag som bygger i området och handlar om att Kvillebäcken ska bli en socialt, ekologisk och ekonomiskt hållbar stadsdel.

Lokalfördraget har som mål att stötta arbetet med att skapa en levande stadsdel med fokus på hållbarhet. Detta innebär bland annat att man ställer krav på de verksamheter som ska bedrivas utifrån följande punkter:

  • Verksamheter som stöttar en hållbar stadsdel ska aktiv sökas upp.
  • Hyresgäster vars verksamheter bidrar till variation och stadsdelens hållbarhetsprofil, socialt och miljömässigt ska premieras.
  • Verksamheten bedrivs utifrån en tanke som värnar om människa och miljö.
  • Fastighetsägaren ska uppmuntra hyresgäster att bedriva verksamheten på ett ekologiskt och miljömässigt vis.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.