nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gröna tillverkningsprocesser sökes

  • Annons 1

Ett internationellt nätverk av forskare och företag ska lägga industrins tillverkningsprocesser under miljöluppen. CO2PE, som nätverket kallas, har som mål att minska tillverkningsindustrins utsläpp med 20 procent. Det första steget mot att nå målet är att kartlägga ett antal industriprocessers påverkan på miljön. Resultaten ska användas för att utveckla modeller och riktlinjer, som kan agera lathund när företag ska välja den bästa processen eller köpa in utrustning till produktionen.

I nätverket ingår bland annat Högskolan i Skövde. De har tidigare erfarenhet av liknande arbete, bland annat har forskargruppen för automatiseringsteknik tagit fram ett verktyg för att hitta rätt balans mellan miljöpåverkan, kostnader, produktkvalitet och leveranstid.

COP2E har även planer på att skapa en miljöcertifiering för produktionsutrustning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.