nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gröna elcertifikat till 2030

  • Annons 1

Systemet med gröna elcertifikat, som har som mål att främja förnybar elproduktion, blir kvar till 2030. Hittills har det varit osäkert hur länge systemet ska få finnas kvar, vilket hämmat investeringsviljan när det gäller förnybar energi. Elcertifikatsystemet har gett 4,8 TWh förnybar energi fram till idag. Ambitionsnivån ökas till 17 TWh förnybar el till 2016. Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2007.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.