nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gröna byggare utsedda

Årets pristagare i Sweden Green Building Awards har nu utsetts. Bland vinnarna finns Sigtuna kommun. Vi har hela listan.

 • Annons 1

Sweden Green Building Awards delades ut på kvällen den 10 november i samband med konferensen Building Sustainability.

Sigtuna kommun vann tillsammans med NCC i kategorin hållbar stadsutveckling för sitt arbete med Norra Sigtuna stad. Med hjälp av miljöcertifieringen Breeam har de tagit ett större grepp om miljöfrågorna och även involverat invånarna.

− Det är väldigt positivt att vi nu kan lägga grunden för en helt ny stadsdel som kan byggas på ett modernt sätt med utgångspunkt från ekologisk och social hållbarhet. Det har dessutom varit en mycket föredömlig process, från första penndraget fram till rådslaget, där invånarna getts möjligheter till medskapande och delaktighet, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, och Pierre Cengiz Edstrand (MP), miljökommunalråd, i ett gemensamt uttalande.

Här är vinnarna i samtliga kategorier:

 • Priset för hållbarhetsarbete i innovativ samverkan ”Två blir mer”: Landsfogden 6, Einar Mattsson Byggnads AB och hyresgäster i Landsfogden 6.
 • Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – Pågående projekt: Spårväg City Bana Stockholm, Skanska och SL-Trafikförvaltning.
 • Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – Färdigställt projekt: Vindpark Sjisjka, Jämtkraft AB, OX2 och Skanska.
 • BREEAM: Emporia, Steen & Ström Sverige.
 • LEED: Entré Lindhagen, Skanska.
 • Miljöbyggnad: Hagaborgsskolan, Karlstads kommun.
 • EU GreenBuilding: Swedbank HQ, Swedbank.
 • Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett nytt område: Norra Sigtuna, Sigtuna kommun och NCC.
 • Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett befintligt område: Hållbara Järva, Stockholms stad.
 • Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige: Viktoria Walldin, White Arkitekter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.