nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gröna byggare utsedda

Årets pristagare i Sweden Green Building Awards har nu utsetts. Bland vinnarna finns Sigtuna kommun. Vi har hela listan.

 • Annons 1

Sweden Green Building Awards delades ut på kvällen den 10 november i samband med konferensen Building Sustainability.

Sigtuna kommun vann tillsammans med NCC i kategorin hållbar stadsutveckling för sitt arbete med Norra Sigtuna stad. Med hjälp av miljöcertifieringen Breeam har de tagit ett större grepp om miljöfrågorna och även involverat invånarna.

− Det är väldigt positivt att vi nu kan lägga grunden för en helt ny stadsdel som kan byggas på ett modernt sätt med utgångspunkt från ekologisk och social hållbarhet. Det har dessutom varit en mycket föredömlig process, från första penndraget fram till rådslaget, där invånarna getts möjligheter till medskapande och delaktighet, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, och Pierre Cengiz Edstrand (MP), miljökommunalråd, i ett gemensamt uttalande.

Här är vinnarna i samtliga kategorier:

 • Priset för hållbarhetsarbete i innovativ samverkan ”Två blir mer”: Landsfogden 6, Einar Mattsson Byggnads AB och hyresgäster i Landsfogden 6.
 • Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – Pågående projekt: Spårväg City Bana Stockholm, Skanska och SL-Trafikförvaltning.
 • Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – Färdigställt projekt: Vindpark Sjisjka, Jämtkraft AB, OX2 och Skanska.
 • BREEAM: Emporia, Steen & Ström Sverige.
 • LEED: Entré Lindhagen, Skanska.
 • Miljöbyggnad: Hagaborgsskolan, Karlstads kommun.
 • EU GreenBuilding: Swedbank HQ, Swedbank.
 • Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett nytt område: Norra Sigtuna, Sigtuna kommun och NCC.
 • Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett befintligt område: Hållbara Järva, Stockholms stad.
 • Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige: Viktoria Walldin, White Arkitekter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.