nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gröna bilister ryter ifrån: Ekonomiska styrmedel behövs

Förra veckan underkände Högsta förvaltningsdomstolen Gotland kommuns parkeringsförmån för miljöbilar. Gröna bilister menar att ekonomiska incitament är starka styrmedel om Sverige ska kunna nå målet om en fossilfri fordonsflotta.

DSCN9400
FOTO: Morguefile
  • Annons 1

– Utbudet och priset på parkering är ett starkt styrmedel för att påverka färdsätt och bilval, säger Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig på Gröna Bilister.

Enligt Gröna Bilister har ett 30-tal kommuner infört lokala parkeringsförmåner, men i dagsläget har ett 20-tal kvar dem i någon form och fler är på väg att fasa ut dem.

Om det är lagligt med gratis parkering för miljöbilar har prövats flera gånger. Förmånerna har godkänts om de baseras på bilarnas klimatpåverkan och miljöegenskaper. Däremot underkände Länsrätten i Skåne gratis parkering för gasbilar i Kristianstad, eftersom kommunen inte angett sakliga skäl till att just dessa bilar skulle gynnas. Länsrätten ansåg att detta stred mot likställighets­principen i kommunallagen, skriver Gröna Bilister.

Gotlands parkeringsförmåner underkändes eftersom möjligheten att låta parkeringsavgiften bero på fordonets miljöegenskaper inte uttryckligen nämns i lagtexten.

Gröna Bilister anser att parkeringsförmåner är ett bra komplement till statliga incitament. Därför bör lagen om avgiftsuttag kompletteras så att fordonets klimat- och miljöpåverkan blir en särskild grund för att ta ut lägre parkeringsavgift.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.