nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gröna bilister: Lär av Norges fordonsbeskattningssystem

  • Annons 1

Norge har infört ett fordonsbeskattningssystem enligt en bonus-malus modell, där bilar med låga utsläpp belönas och de med höga utsläpp beskattas hårdare. Och nu förstärks belöningen för låga utsläpp ytterligare, med målet att nå snittutsläpp för nya bilar på 120 gram per kilometer 2012.

Norges system är framtaget i dialog med Gröna bilister som länge argumenterat för ett liknande system i Sverige.

– Regeringens tidigare miljöbilspremie och nya femåriga fordonsskattebefrielse för alla miljöbilar är trubbiga instrument som gynnar alla miljöbilar lika mycket oavsett hur stor den faktiska klimatpåverkan är. Självklart bör till exempel en biogas- eller elbil gynnas mer än en dieselbil som klarar utsläppsgränsen med något enstaka gram, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister, som menar att det är rimligt att bilar med riktigt höga utsläpp beskattas extra hårt som man gör i Norge.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.