nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Grön ekonomi skapar miljontals nya jobb

En ny FN-rapport visar att klimatförändringarna inte kommer att leda till arbetslöshet. Tvärtom kommer en grön ekonomi att skapa fler jobb.

  • Annons 1

Rapporten Green jobs: Towards decent work in a sustaniable, low-carbon world innehåller rekommendationer inför nästa års klimatkonferens i Köpenhamn, som är tänkt att bli en efterträdande överenskommelse efter Kyoto-protokollet. Tanken med rapporten är att visa politiker att det med rätt initiativ, forskning och utvecklingsprogram finns en stor potential för nya ekonomiska sektorer att uppstå.

UNEPs ordförande Achim Steiner uttalade sig på en konferens i New York om att den finansiella krisen kommer att medföra att länder investerar flera hundra miljarder dollar för att stabilisera ekonomin. Och istället för att investera pengarna i den ”gamla ekonomin” uppmanar han att investera i den ”nya gröna”.

Särskilt visar rapporten på vikten av förstärkta investeringar i utvecklingsländer för bland annat energieffektiva byggnader och industri.

Sektorer med potential

Juan Somavia, chef för organet ILO säger att klimatförändringar och en ny grön ekonomi innebär att vissa jobb skapas, andra anpassas och vissa försvinner.

Rapporten visar att energieffektivitet, transport, vissa grundläggande industrier, återvinning, jordbruk och skogsindustrin är sektorer med stor utvecklingspotential.

Jobb som kommer att försvinna är främst i industrier med fossila bränslen, som bland annat bilindustrin. Men rapporten visar att de jobb som försvinner ändå är färre än de som kommer till i övergången från fossila bränslen till miljövänligare bränslen och från bilindustri till lokaltrafik.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4