nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Green HRM tar tillvara på miljöengagemanget.

I veckan landar ett rykande färskt nummer av Miljö & Utveckling i alla prenumeranters brevlåda. Här kan du bland annat läsa om Green HRM som svarar på frågan om hur man på bästa sätt tar hand om sina medarbetares miljöengagemang.

Annika Skoglund forskar på medarbetares miljöengagemang.
Annika Skoglund forskar på medarbetares miljöengagemang.
  • Annons 1

Green human resource management, Green HRM handlar om hur företag kan bemöta sina anställdas miljöengagemang för att ta tillvara dess kraft.

I takt med att kunskapen om miljö- och klimatproblemen ökar är det allt fler som motiveras av att arbeta hållbart eller av att ha en arbetsgivare som tydligt engagerar sig i området.

– Det är verkligen inte bara pengar som driver arbetstagare. Alla vill naturligtvis överleva och få det bättre ekonomiskt, men många motiveras av sitt eget intresse i den här frågan, säger Annika Skoglund vid University of Essex Business School. Sedan 2012 har hon jobbat med Vattenfall och följt deras medarbetare inom Vindkraft både i Sverige och i England, för att förstå mer om grönt engagemang och hur det kan kanaliseras på bästa sätt.

Engagemanget finns där

Men hur gör man då för att ta tillvara miljöengagemanget ute på arbetsplatserna och göra något konstruktivt av det?

Annika Skoglund är mitt i sin forskning men kan konstatera att tid är en kritisk faktor. Om människor får tid till att vara uppfinningsrika kommer de att leverera nya lösningar. Det är däremot svårt att hinna göra på fem minuter mellan mötena eller efter de ordinarie arbetsuppgifterna när det är dags att gå hem.

– Att ge människor tid ger mycket mer effekt än att implementera ett alltför strategiskt och utstuderat HR-system, säger Annika Skoglund.

Att utnämna medarbetare på gräsrotsnivå till språkrör är också bra. Då kan de samla upp förslag om gröna förbättringar från kollegor och information om missförhållanden från oroliga kollegor.

MU14-5_218pxLäs mer i senaste numret av Miljö & Utveckling. Här kan du också läsa om hur Vattenfall jobbar för att säkra upp engagemanget. Viktiga hörnstenar i deras stretegi är grönt ledarskap, nätverkande och kommunikation.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.