nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gräv om kärnavfall gav Guldspade

Guldspaden, som delas ut till de bästa journalistiska avslöjandena, gick i år till Kerstin Lundell, frilansmedarbetare på Miljö & Utveckling. Hon fick priset för en artikelserie i Sveriges Natur.

Miljö & Utvecklings medarbetare Kerstin Lundell tog hem en guldspade vid årets Grävseminarium.
  • Annons 1

Kerstin Lundell avslöjade att Strålsäkerhetsmyndigheten mörkat stora risker med hur kärnavfall skulle slutförvaras.

– De 12 000 ton kärnavfall som ska grävas ner utanför Forsmark är så radioaktivt så står man intill det så dör man inom loppet av några dagar. Det är väldigt viktigt att man tar hand om det på ett bra sätt. Och Strålsäkerhetsmyndigheten hade godkänt ett förslag för hur slutförvaringen ska ske efter 30 års arbete och efter drygt 40 miljarder kronor investerade vilket är enorma summor och jättemycket tid för ett förslag. Vi visade att förslaget inte håller måttet enligt myndighetens egna experter, berättar Kerstin Lundell.

Enligt den officiella versionen från Strålsäkerhetsmyndigheten var förslaget bra men utefter hemliga dokument som Lundell gått igenom var det alltså inte fallet.

– Det visade sig att myndighetens egna experter inte höll med om beslutet. En analys visade att utsläppen kunde bli 41 gånger större än godkänd dos. Ett sånt felsteg i hanteringen kan komma att påverka framtida generationer i hundratusentals år.

Det svåraste i grävarbetet var att belägga att dokumenten var äkta, då utan att avslöja källan. Det var något som Kerstin Lundell kände var läskigt.

– Det var väldigt stressande, säger Kerstin Lundell.

I januari i år satte mark- och miljödomstolen stopp för förslaget, med hänvisning till de brister som det nu prisade grävarbetet visade. Enligt Kerstin Lundell var det hård konkurrens bland de som nominerades till Guldspaden i kategorin magasin och vinsten var oväntad men välkommen.

– I lördags efter vinsten firade jag och kollegorna med champagne och sprang upp på scenen och dansade, vi gick på efterfest och det var verkligen jätteroligt. Det är intensivt att jobba med grävande journalistik men det är väldigt roligt och man får fina relationer under arbetet både på redaktionen och utanför.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.