nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gratis naturkapital ett problem

Vi är helt beroende av leveranserna från naturen. Den är grunden för vår välfärd. Tänk om varje företagare började överväga att sudda ut spåren genom att kompensera för den natur de tagit i anspråk. Det skriver Anders Enetjärn, vd för Enetjärn Natur.

AEportratt2014liten
  • Annons 1

En blåsig vårvinterdag satt jag i en vindsäck på toppen av fjället Akka efter en tuff tur med skidor uppför glaciärer och bergskammar. Jag gillar känslan av att vara liten inför naturen. Att inte lämna mer efter mig än skidspåret som snart drevat igen.

Fjällvidder, vidsträckta skogar, karg kust, det lilla berget bakom knuten där familjen ibland fikar på helgerna. Naturen är viktig för att jag ska må bra. Men jag vet också att det ytterst är naturen som förser mig och oss alla på jorden med mat och annat livsnödvändigt. Vi är helt beroende av leveranserna från naturen. Den är grunden för vår välfärd. Och vi använder naturen för att den är värdefull för oss. Men vi förlorar den för att den är gratis.

Därför blir det problem för oss när naturen inte längre levererar som den alltid gjort. Landskapet har gått igenom en storskalig omvandling från mångfald till fiberfabrik, städer och infrastruktur. Sakta har bilden av orörd gammelskog och betade hagar suddats bort ur våra minnen. Referenserna är glömda. I stället har vi vant oss vid att naturen ser ut som den gör från bil- eller tågfönstret. Varje kvadratmeter ska användas effektivt. Resultatet av landskapsomvandlingen är att insekternas pollinering av våra grödor börjar gå dåligt. Och att Östersjön i stort sett har slutat leverera mat till oss. Vad sker härnäst om vi inte börjar ta hand om våra ekosystem?

Därför är jag glad att det finns många sätt att hindra förlusterna av natur. Att skydda natur med statens pengar, att sköta skog, jord och vatten med omtänksamhet mot arterna och att minimera skada vid exploatering är viktiga steg. Men det kommer inte att räcka. Det är dags att börja ”skapa natur” – det vill säga att återställa och ge nya förutsättningar för ett rikt djur- och växtliv. EU:s nya naturvårdspolitik betonar vikten av att ”restaurera degraderade landskap”. I mitt företag hjälper vi olika exploatörer att kompensera för den natur som kommer att gå till spillo när de planerar att omvandla natur till vägar, bostadsområden, energianläggningar, täkter eller gruvor. Ekologisk kompensation innebär att skydda och förbättra lika mycket natur som den som förstörs. Att ge tillbaka.

Jag har upptäckt kraften och viljan till förändring bland företagen. Här är beslutsvägarna korta. En företagsledning kan verkligen göra skillnad. Min drivkraft är att få företagen att göra ett ställningstagande: ”Vår verksamhet innebär att vi utnyttjar naturen. Vi gör ett uttag av gratis naturkapital. Det är ett problem för oss. Men vi ska göra något bra av det – vi ska ge tillbaka minst lika mycket”. Naturen finns ju någonstans i varje företags värdekedja.

I gengäld har jag fått tillbaka en del frågor. Den kanske mest spännande är från en stor fastighetsägare: Hur kan vi som fastighetsägare retroaktivt och frivilligt kompensera för all den natur som vi tagit i anspråk för att bygga våra fastigheter? Tänk om varje företagare på det sättet började överväga att sudda ut spåren!

Om några månader kacklar riporna i videt nedanför Akka. Naturens årscykel går vidare och spåren av mig är för evigt borta. Hemma sjunger lövsångaren i kanten av det lilla berget. Att jag och familjen hade en fikastund där har naturen glömt. Men för mig finns upplevelserna kvar på näthinnan. De ger mig välfärd. Ju fler vi är som bryr oss om och fascineras av olika djur och växter, desto rikare liv får både vi själva och våra barn och barnbarn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.