nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gräsenergi istället för kol i Tanzania

Briketter av gräs ska ersätta kol och ved som energikälla i Tanzania. Lösningen är frukten av ett samarbete mellan kommunen Mwanga och Arvidsjaur.

  • Annons 1

Arvidsjaurs kommun behövde utöka sin kunskap om de nyanlända kommuninvånarnas hemländer i Afrika. Men kommunutbytet med Mwanga i Tanzania mynnade även ut i en miljösnål energilösning. Den norrländska kommunen skickade ned representanter från ett bioenergiföretag som inventerade och såg en möjlighet att omvandla gräs till briketter för att ersätta kolet som används vid matlagning med bioenergi.

I höstas byggdes en anläggning som tillverkar briketter till kommunens skolkök, enligt tidningen Offentliga Affärer. Arvidsjaurs ser affärsmöjligheter för traktens bioenergiföretag och ska framöver börja titta på förbättringsmöjligheter i Mwangas sophantering.

Projekten finansieras av Sida genom organisationen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.