nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gräsenergi istället för kol i Tanzania

Briketter av gräs ska ersätta kol och ved som energikälla i Tanzania. Lösningen är frukten av ett samarbete mellan kommunen Mwanga och Arvidsjaur.

  • Annons 1

Arvidsjaurs kommun behövde utöka sin kunskap om de nyanlända kommuninvånarnas hemländer i Afrika. Men kommunutbytet med Mwanga i Tanzania mynnade även ut i en miljösnål energilösning. Den norrländska kommunen skickade ned representanter från ett bioenergiföretag som inventerade och såg en möjlighet att omvandla gräs till briketter för att ersätta kolet som används vid matlagning med bioenergi.

I höstas byggdes en anläggning som tillverkar briketter till kommunens skolkök, enligt tidningen Offentliga Affärer. Arvidsjaurs ser affärsmöjligheter för traktens bioenergiföretag och ska framöver börja titta på förbättringsmöjligheter i Mwangas sophantering.

Projekten finansieras av Sida genom organisationen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4