nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Grafen kan ge energieffektiva flygplan

Chalmers får leda ett forskningsinitiativ kring det tåliga materialet grafen. Nio miljarder kronor och hundratals forskningsgrupper kan bland annat ge energieffektivare flygplan i framtiden.

  • Annons 1

Igår kom stornyheten från EU: nio miljarder kronor går till det av Chalmers ledda forskningsprojektet Graphene Flagship. Projektet som startar under 2013 består av 126 akademiska och industriella forskningsgrupper i 17 europeiska länder. Initiativtagaren Jari Kinaret, professor i fysik på Chalmers, kommer att leda flaggskeppet. Målet med initiativet är att få ut det starka, men ändå lätta och flexibla materialet grafen samt liknande nanometertunna material till flera olika områden i samhället, däribland avancerade batterier, mer energieffektiva flygplan och elektroniskt papper. Grafen består av ett lager av kolatomer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.