nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Göteborgspris till Kofi Annan

Göteborgspriset för hållbar utveckling går i år till Kofi Annan och livsmedelsprojektet Tigray i Etiopien. Båda får pris för sina insatser inom området hållbar livsmedelsförsörjning.

  • Annons 1

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan har tagit på sig ledartröjan för Afrikas gröna revolution. Tigray-projektet, ett från början lokalt initiativ riktat till småjordbrukare i norra Etiopien har resulterat i både ökade skördar och mindre slitage på miljön.

­– Jag kan inte tänka mig något värdigare, viktigare och vettigare att dela ut priset till än hållbar livsmedelsförsörjning i kombination med fattigdomsbekämpning och samhällsutveckling, säger John Holmberg, Göteborgsprisets juryordförande och vicerektor på Chalmers Tekniska Högskola.

Matbehovet i världen väntas öka med ca 70 procent till år 2050 – samtidigt som en miljard människor redan i dag inte får tillräckligt med mat. Men det finns stora möjligheter att vända trenden genom att på ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart sätt låta jordbruket bli motorn i samhällsutvecklingen, menar juryn.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.