nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimatminister Isabella Lövin (MP) och Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen. FOTO: Miljöpartiet de gröna

Göteborgs stad: ”Så ska klimathotet mötas”

Göteborg är den första kommunen i Sverige som tagit fram en detaljerad utredning kring hur staden ska klara sin del av Parisavtalet. I utredningen ryms 85 radikala åtgärder.

  • Annons 1

– Göteborgs stad visar ledarskap i klimatfrågan genom att ta fram en sådan här kartläggning. Det är oerhört viktigt med föregångare som tar Parisavtalet på allvar, och som visar vad som behöver göras och hur det kan göras, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Miljöförvaltningen i Göteborgs stad har utrett vilka åtgärder som behövs för att Göteborg ska bidra till målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Slutsatsen är att utsläppen måste minska snabbt, så att staden hamnar nära nollutsläpp inom ett par årtionden.

– Det kan låta omöjligt, men utredningen visar att det tvärtom är möjligt att göra den här omställningen i kommunerna. Det viktiga är att börja så snart som det bara går, det är då vi får störst positiva effekter av klimatarbetet, säger Isabella Lövin.

85 förslag på klimatåtgärder

Utredningen som presenteras i dag innehåller 85 förslag på klimatåtgärder, inom områden som byggande, transporter och upphandling. Rapporten innehåller bland annat följande förslag.

• Minska flygresandet. Utredningen föreslår att kommunen slutar främja flygresandet och skärper resepolicyn.

• Satsa på förnybar energi, bl.a. genom solceller på kommunala fastigheter.

• Minska användningen av personbilar, bl.a. genom stadsplanering som möjliggör vardagsliv utan bil.

– Utredningen ger bra underlag för hur vi kan ta nya kliv för att minska klimatpåverkan. Nu gäller det att kommunen vågar fatta modiga beslut. Många tittar på Göteborg, därför behöver vi visa vägen för hur andra kommuner kan agera. Vi kan göra stor skillnad, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4