nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Göteborg har bland annat sneglat på det linbanenät som invigdes i La Paz, i Bolivia, 2014.
Göteborg har bland annat sneglat på det linbanenät som invigdes i La Paz, i Bolivia, 2014. FOTO: Shutterstock

Göteborg ska få linbanor och dubbeldäckare

Linbanor över älven, dubbeldäckare i egna körfält och längre spårvagnar. Så tänker sig Göteborgs trafikplanerare framtiden.

  • Annons 1

De som planerar framtidens stadstrafik i Göteborg har tagit fram en målbild över hur de centrala delarna ska utvecklas fram till 2035. En avgörande faktor är att folkmängden beräknas öka med 33 procent, vilket innebär runt 800 000 invånare inom 20 år.

– Samtidigt hoppas vi att fler ska resa kollektivt. Därför behöver vi förbättra och utöka systemet. Det gör vi genom att göra kollektivtrafiken mer attraktiv, pålitligare och enklare, säger Jörn Engström, utredningsledare på Västra Götalandsregionen.

Linbanor över älven

Bland annat planeras tre linbanelinjer över Göta älv. Den första kan stå klar redan till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Tidsvinsterna kan bli stora, passagen över älven tar bara tre-fyra minuter.

Runt en miljard investeras i den första linbanan. Fyra stycken upp till 70 meter höga torn ska byggas och en vagn med plats för 25 passagerare ska gå en gång i minuten. Kostnaden kan låta hög, men andra alternativ är mycket mer dyrare.

– En tunnel för buss eller spårvagn med motsvarande kapacitet hade kostat tre, fyra gånger mer, säger Jörn Engström.

Fler bussfiler

Utöver linbanorna planeras flera nya spårlänkar och busstråk fram till 2035. Vad som krävs är inte nya vägar i första hand, däremot fler egna körbanor.

– Vi brukar säga: ”Tänk tunnelbana, kör buss!”.

Spårvagnar kommer få en viktig funktion när Västlänken, det underjordiska projektet för regional pendeltågstrafik, blir klar framåt 2025. Eftersom det är svårt att rymmas med fler fordon i stadstrafiken kommer spårvagnarna att bli minst tio meter längre. Istället för dagens 30 meter ska de bli 40 eller 45 meter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.