nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Artisten Seinabo Sey sjunger låten "Younger" på elbuss 55 i Göteborg. FOTO: Volvo Bussar

Göteborg får europeiskt energipris

Göteborgs satsning på en eldriven busslinje hedrades i dag med det europeiska Solpriset, Solar Prize, i Tjeckiens huvudstad Prag. Priset uppmärksammar betydande bidrag till användning och utbyggnad av förnybar energi.

  • Annons 1

Göteborgs satsning ElectriCity är ett samarbete mellan industri, forskning och samhälle, som utvecklar och testar nya lösningar för morgondagens hållbara kollektivtrafik. På nya busslinje 55 går tysta, avgasfria bussar som drivs med förnybar el.

Solpriset delas ut i åtta olika kategorier och Göteborgssatsningen fick pris i kategorin transporter. Flera andra europeiska initiativ fick också priser, bland annat fick den tjeckiska kommunen Kněžice pris för att den lyckats bli helt självförsörjande på el. Kommunen har genom en biogasanläggning kunnat producera el till hela samhället, utifrån helt förnybara energikällor som matavfall, halm, majs och klöver.

Det europeiska Solpriset instiftades av vinnaren av det alternativa Nobelpriset, forskaren Hermann Scheer, som också är grundare till Eurosolar, den europeiska ideella organisationen för förnybar energi. Priset delades i dag ut för tjugoandra gången sedan starten 1994.

Det hedrar städer, kommuner, företag, lokala föreningar, arkitekter, journalister och personer för deras enastående engagemang, extraordinära prestationer och betydande bidrag till användning och utbyggnad av förnybar energi.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.