nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Artisten Seinabo Sey sjunger låten "Younger" på elbuss 55 i Göteborg.
Artisten Seinabo Sey sjunger låten "Younger" på elbuss 55 i Göteborg. FOTO: Volvo Bussar

Göteborg får europeiskt energipris

Göteborgs satsning på en eldriven busslinje hedrades i dag med det europeiska Solpriset, Solar Prize, i Tjeckiens huvudstad Prag. Priset uppmärksammar betydande bidrag till användning och utbyggnad av förnybar energi.

  • Annons 1

Göteborgs satsning ElectriCity är ett samarbete mellan industri, forskning och samhälle, som utvecklar och testar nya lösningar för morgondagens hållbara kollektivtrafik. På nya busslinje 55 går tysta, avgasfria bussar som drivs med förnybar el.

Solpriset delas ut i åtta olika kategorier och Göteborgssatsningen fick pris i kategorin transporter. Flera andra europeiska initiativ fick också priser, bland annat fick den tjeckiska kommunen Kněžice pris för att den lyckats bli helt självförsörjande på el. Kommunen har genom en biogasanläggning kunnat producera el till hela samhället, utifrån helt förnybara energikällor som matavfall, halm, majs och klöver.

Det europeiska Solpriset instiftades av vinnaren av det alternativa Nobelpriset, forskaren Hermann Scheer, som också är grundare till Eurosolar, den europeiska ideella organisationen för förnybar energi. Priset delades i dag ut för tjugoandra gången sedan starten 1994.

Det hedrar städer, kommuner, företag, lokala föreningar, arkitekter, journalister och personer för deras enastående engagemang, extraordinära prestationer och betydande bidrag till användning och utbyggnad av förnybar energi.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.