nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gör butiken mer hållbar

Ekodesign, bättre avfallshantering och effektivare energianvändning. En ny webbplats ska hjälpa butiksägare i Norden att bli bättre på hållbarhet.

  • Annons 1

– Detaljhandeln är förbindelselänken mellan leverantörerna och kunderna. Därför är det av avgörande betydelse att man ger detaljhandeln möjligheten att vara med på den gröna vågen, så att de kan påverka produktionen av de varor som ska upp på hyllorna, säger den danska miljöministern Karen Ellemann om den nya webbplatsen.

Webbplatsen tar upp ämnen som ekodesign, hur man framhäver de mest miljövänliga produkterna och ger tips för bättre energianvändning och avfallshantering.

Bättre image

Målet med webbplatsen är att få butiksägare att tänka i gröna lösningar, både när det gäller konsumenter och leverantörer och de kan ta del av olika butiksexempel från de nordiska länderna.

Ytterligare ett mål är att framhäva de fördelar som finns med att miljöprofilera sin butik, som lägre energikostnader och bättre image.

Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet och genomförs av danska miljöstyrelsen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.