nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gör affärsmöjligheter av sociala problem

Trendspanaren Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, inledde höstens Imorgon grön med konkreta tips på hur hållbarhet kan göras lönsamt, inte minst genom att upptäcka nya marknader.

  • Annons 1

Lin Lerpolds tips är att både titta på kärnverksamheten och att identifiera nya marknader för att göra hållbarhetsarbete lönsamt.

– Den kärnverksamhet ni har idag kommer inte vara densamma om 20 år.

Hon uppmanade att tänka på vad som sker med produkten längs hela kretsloppet och konstaterar att hållbarhet behöver komma in redan i utvecklingsstadiet av produkter och tjänster.

– Vad har vi att göra med mord och våldtäkter i Kongo? Och dåliga arbetsförhållanden i Kina? Hur ofta tänker vi på hela kretsloppet? Vi måste börja redan i forskning och utveckling.

En aha-upplevelse som Lin Lerpold bjöd på är att vi ofta missar en hel marknad, alla de som lever under fattigdomsgränsen. Hon exemplifierade med de svenska egnahemsprojekten under 1930-talet som startade i en social problemställning och utmynnade i smarta boendelösningar.

– Vi måste vända vårt mindset från problem till möjlighet.

Ett annat exempel är jeansmärket Ruf & Tuf som säljs i Indien till ett mycket bättre pris än de stora jeansjättarna.

– Gemene indier har inte råd med Lee-jeans för 50 dollar, men Ruf & Tuf klarade att sätta ett pris på 6 dollar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.