nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Google köper svensk vindkraft

Förra veckan offentliggjordes att Google skrivit ett avtal med svenska Eolus Vind AB som sträcker sig tio år framåt och innebär att sökjätten kommer köpa all el som produceras i 29 nya kraftanläggningar.

  • Annons 1

– Det är vårt första avtal av det här slaget, de är ovanliga i Sverige. Google vill att det byggs mer produktion av förnybar el. Därför tecknar de ett långfristigt avtal med oss istället för att köpa förnybart direkt på elmarknaden, säger Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eolus Vind AB.

Fast pris i tio år

Avtalet innebär att all el som produceras i de nya vindkraftverken kommer att köpas till ett fast pris av Google, även ifall elproduktionen och elpriserna på marknaden varierar. Det är en typ av överenskommelse som kallas power purchase agreement. För att sprida riskerna och underlätta stabil produktion kommer de tjugonio nya vindkraftverken byggas i fyra olika parker. Kraftverk planeras att upprättas i Hjo, Falkenberg, Laxå och Tanum.

De nya kraftverken ska byggas i år. Enligt avtalet ska produktionen starta i början av 2015. Förutom byggnation kommer Eolus Vind AB stå för driften av kraftverken framöver.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4