nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Globe Award delades ut på Grand hotell

  • Annons 1

Igår delades Globe Award ut, ett pris som är ett initiativ av Globe Forum.

Priset för Sustainability Research gick till Indiska forskningsinstitutet Nimbkar Agricultural Research Institute, NARI.

Forskningsinstitutet NARI har utvecklat en etanolfylld cylinder som bland annat kan producera rent bränsle för matlagningssystem. Projektet gav institutet priset.

Staden Cardiff som ligger i Wales fick priset Sustainable City för deras ansträngningar för att skapa en hållbar stad. Enligt juryn har staden visat en förståelse för vikten av att gå mot en kunskapsbaserad ekonomi i ett helhetsperspektiv på hållbarhet. De har visat, tycker juryn, att en hållbar utveckling och ekonimisk utveckling går hand i hand.

Tesla Motors vann priset för Sustainability Innovation för sin bil Tesla Model S Sedan. Den kommer att produceras i vad som är planerat att bli världens grönaste fabrik och blir även den första massproducerade elektriska fordonet som klarar av att åka på motorväg. Juryn menar att företaget kommer göra mer än bara denna bil, de sätter scenen för en revolution inom transport som skulle minska den globala råoljeförbrukningen och utsläpp av växthusgaser med mer än en tredjedel.

Globe Award är världsomfattande och går till personer och organisationer som arbetar med hållbarhetsfrågor och som vill inspirera flera att arbeta inom området för hållbarhet och ansvar. I år kom det bidrag ifrån 13 olika länder.

Ceremonin och prisutdelningen hölls i Vinterträdgården vid Grand hotell i Stockholm, priserna delades ut av kronprinsessan Victoria.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.