nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Global strategi för återhämtning av haven

En heltäckande global förvaltning av marina ekosystem och ett fiskeförbud för minst en fjärdedel av haven. Det är förslag i den globala strategi som världens parlamentariker antagit.

  • Annons 1

I nätverket Globe International deltar parlamentariker som är engagerade i miljöfrågor. Igår avslutades nätverkets internationella konferens med att medlemmarna antog en global strategi för återhämtning av världens hav.

– Det är oerhört hoppfullt att få delta i detta samarbete med lagstiftare från USA, Asien, Afrika och Europa, och enas om en agenda för konkreta åtgärder som vi alla nu ska driva i våra respektive länder och regioner. Idag är fiskefrågan internationell i allra högsta grad. Vi måste enas om lösningar på global nivå om vi ska hinna rädda haven innan det är för sent, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin (mp) som deltog i konferensen.

Bättre integrering

Globemedlemmarna föreslår bland annat att det på internationell nivå krävs förbättrade förvaltningsorgan och bättre samarbete med fiskerikontroll samt att regionala organ för att dela fångst och inspektionsdata bör inrättas. 25 procent av haven anser de ska skyddas från fiske i marina reservat. Dessutom menar de att ett avgörande steg för att uppnå ett hållbart fiske är att avskaffa skadliga subventioner globalt och att fiske- och miljöpolitik måste integreras bättre.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.