nr-logo

Hållbarhet i praktiken

transportöverenskommelse
EU behåller begränsningar på utvecklingen av dagens biodrivmedel.

Global standard för biobränslen på gång

En ny ISO-standard för att säkra biobränslens hållbarhet är i startgroparna.

  • Annons 1

Biobränslen är hett. Både i bemärkelsen populärt att använda och handla med liksom i bemärkelsen omtvistat, bland annat vad gäller dess påverkan på miljö och på det sociala området. Förhoppningen är att den nya Iso-standarden ska bena ut vad bioenergi egentligen är, här tycker länder olika, och hur produktionen, transporten och handeln med bränslena ska gå till för att det ska kunna kallas hållbart. Detta blir extra viktigt när handeln med bränslena ökar.

Standarden ska bland annat innehålla globala riktlinjer för hållbarhetskriterier inom klimatnytta, miljö, ekonomi, sociala konsekvenser men också när det kommer till så kallade indirekta markeffekter.

– Hållbarhetskriterier kan handla om att säkra att känsliga områden inte skövlas. Det kan också handla om att säkra bra arbetsförhållanden och att se till att eventuella ekonomiska stödsystem får en positiv påverkan, säger Hans Nordström, energiexpert och ordförande i den svenska arbetsgruppen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.