nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Marschen är en del av en global manifestation- Peoples Climate March. Människor över hela världen samlas under lördagen för att demonstrera för att bromsa klimatförädringarna.

Global manifestation för klimatet

På lördag väntas 1000-tals människor marschera runt om i Sverige, med målsättningen att lyfta klimatfrågan på samhällsagendan.
–Manifestationen är en del i en global protest mot bland annat Trumpadministrationens nedmontering av klimatarbetet, säger Torbjörn Vennström, en av arrangörerna.

  • Annons 1

Den 29 april har USAs president Donald Trump suttit i nittionio dagar och klimatmarschen är ett svar på den klimatfientliga politik som hans administration satte fart på när de tog över makten. Trump har bland annat signalerat att han vill omförhandla FN:s klimatavtal, stängt ned klimatrelaterade vetenskapliga sajter och sänkt budgeten för USA:s miljömyndighet.

Torbjörn Vennström

Torbjörn Vennström

– Donald Trump har även sina motsvarigheter i den europeiska högerpopulismen där en klimatförnekande attityd förenas med attacker mot en human asylpolitik. Vi befarar att dessa strömningar tillsammans kan bromsa klimatomställningen när vi istället skulle behöva gå fortare framåt, säger Torbjörn Vennström.

 

Global rörelse

Marschen är en del av en global manifestation- Peoples Climate March och människor över hela världen kommer att samlas under lördagen för att demonstrera för att bromsa klimatförädringarna. I Sverige anordnas manifestationen på nio platser i landet, i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Nyköping, Borås och Åre . I Stockholm deltar artister som Magnus Carlson, Marlena Ernman och Sarah Riedel.

Arrangörer är ett 20-tal frivilligorganisationer, bland annat Greenpeace, Naturskyddsföreningens lokala föreningar, WWF, Föräldravrålet och Jordens vänner.

– Vi tror på att social hållbarhet och en fredlig samhällsutveckling hänger samman med kraftfulla klimatåtgärder. Löser vi inte klimatfrågan kommer det även att äventyra den sociala hållbarheten, säger Torbjörn Vennström.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.