nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Global klimatkonferens inför Köpenhamnsavtalet

I dagarna pågår en internationell konferens i Härnösand. Deltagarna ska ta fram långsiktiga klimatåtgärder ur ett fattigdoms- och rättviseperspektiv. Målet är att förslagen ska inkluderas i det kommande internationella klimatavtalet. Biståndsminister Gunilla Carlsson öppnar konferensen.

  • Annons 1

Det är 130 deltagare som debatterar och arbetar fram långsiktiga klimatåtgärder som ska förändra de fattigaste länderna situation ur ett rättvise- och rättighetsperspektiv. Det är beslutsfattare, internationella experter och nyckelpersoner med viktiga uppdrag inom olika organisationer som den 25-28 maj samlas i Härnösand.

– Idag drabbas de fattigaste länderna hårdast av de snabba klimatförändringar trots att de bidrar väldigt lite till koldioxidutsläppen per capita, säger en av deltagarna, Ingvar Rönnbäck.

Den 7-18 december 2009 förhandlar världens alla länder fram ett nytt internationellt klimatavtal i Köpenhamn. Med höga ambitioner och målmedvetet arbete kan deltagarna bidra till ett långsiktigt globalt klimatavtal.

Några av programpunkterna:

* Gunilla Carlsson, Sveriges biståndsminister presenterar den svenska klimatkommissionens (CCCD) färska rapport, som i maj lades fram vid FNs högkvarter.

* Meena Raman, Third World Network, och tidigare ordförande i Friends of the Earth International, talar om klimatförändringar ur de fattigas perspektiv, och om behovet av globalt ansvar och samarbete inför och bortom Köpenhamn.

* Fem workshops hålls utifrån tematiska rapporter författade av kunniga forskare från Oxfam i Storbritannien, Stockholm Environmental Institute, Context, Third World Network och Forest Action Network i Kenya.

* HARD RAIN – Our Headlong Collision with Nature. Mark Edwards visar ett unikt bildmaterial, som turnerat världen över.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4