nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Global kampanj mot matsvinn

1,3 miljarder ton livsmedel skulle kunna sparas varje år, till gagn både för att minska världssvälten och minska resursförbrukningen på jorden. Kampanjen Think. Eat. Save. vill uppmärksamma slöseriet.

  • Annons 1

Kampanjen Think. Eat. Save. är en del av Save food-initiativet som är ett världsomspännande samarbete som drivs av FAO, Messe Düsseldorf och FN:s generalsekreterares initiativ för hungerbekämpning Zero Hunger. Kampanjen vill minska livsmedelsförluster och matsvinn i alla led, från råvara till middag på tallriken. Tanken är att engagera expertis från regeringar och organisationer som till exempel Waste and Resources Action programme, med erfarenhet av att försöka förändra resursslösande beteenden.

Målet är att piska på de initiativ som finns runt om i världen för en gemensam plattform för globala visioner om matsvinn, svält och hållbarhet. Enligt FAO försvinner ungefär en tredjedel av all mat som produceras årligen.

– I en värld med sju miljarder människor, som kommer att växa till 9 miljarder år 2050, är slöseriet med mat obegripligt – både ekonomiskt, miljömässigt och etiskt, säger Achim Steiner verkställande direktör för FN:s miljöprogram, UNEP, i ett pressmeddelande från FAO.

Via hemsidan www.thinkeatsave.org kan konsumenter och återförsäljare lova bättring och få tips på hur de kan minska sitt matsvinn. Konsumenter får till exempel rådet att inte rata ful frukt, att hålla sig till inköpslistan och undvika impulsköp. Återförsäljare av livsmedel uppmanas att rabattera livsmedel vars datum snart gå ut, skänka mer mat istället för att kasta bort samt att till exempel anpassa menyer så att det går att välja hur stor portion restaurangbesökaren vill ha.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4