nr-logo

Tidningen för miljöproffs

En bild från tillverkningen i den spanska fabriken.
En bild från tillverkningen i den spanska fabriken. FOTO: Yasna Acevedo Gomez

Giftiga olivrester blir värme

Olivproduktion skapar mycket restprodukter som innehåller giftiga ämnen från bland annat bekämpningsmedel. Ett svenskt forskningsprojekt visar hur avfallet kan tas tillvara för att skapa värme och elektricitet.

  • Annons 1

För en liter olja krävs runt sex kilo oliver – upp till 5 000 stycken. När oljan pressats ur blir mycket över och de mosade oliverna innehåller bland annat de giftiga ämnena fenol och karboxylsyra. Avfallet läggs i dammar och är ett växande miljöproblem. Men nu har ett forskningsprojekt lett av KTH-forskaren Carina Lagergren utvecklat en metod för att ta hand om och dra nytta av restavfallet. Istället för att läggas på soptippen omvandlas avfallet nu till energi.

Hälften av förbrukningen

En fullt fungerande testanläggning har byggts upp i Spanien, världens största exportör av olivolja.

– Idag producerar anläggningen runt 2 kilowatt el, men det finns planer från olivoljeproducentens sida att skala upp elproduktionen till 200 kilowatt vilket motsvarar hälften av olivoljefabrikens elkonsumtion, säger Carina Lagergren i ett pressmeddelande.

Processen går som följer: Först får avfallet förmultna och bryts ner till biogas i en cistern. I nästa steg omvandlas gasen till koldioxid och vätgas. Gasen används i en bränslecell där syre förs in. När syret reagerar med vätgasen skapas värme och elektricitet. I processen oskadliggörs de giftiga ämnena och det är ingen fara att resterande avfall sedan hamnar i naturen.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.