nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Genombrott för flytande gas till tunga fordon

Projektet Beme Trucks som letts av Business Region Göteborg har gett resultat. Nu finns både marknad och infrastruktur på plats för flytande fordonsgas.

  • Annons 1

I samarbetsprojektet Bime Trucks har Volvo och gasbranschen gemensamt arbetat för att bygga en marknad och en infrastruktur för flytande fordonsgas. Syftet med projektet har även varit att visa att flytande fordonsgas är ett ekonomiskt och miljömässigt bra alternativ till dieseldrift i tunga fordon.

– När projektet startade fanns en rad goda idéer på papper, men ingen erfarenhet av hur de skulle kunna förverkligas. Nu finns ett 70-tal metandiesellastbilar på den svenska marknaden och projektet har byggt tankstationer för flytande fordonsgas i Göteborg, Jönköping, Malmö och Stockholm, säger Hans Johansson, ansvarig för marknadsutveckling för tunga fordon på Fordonsgas Sverige.

För Volvo Lastvagnar har projektet inneburit att de på sin hemmamarknad har kunnat utveckla och demonstrera helt ny teknik, vilket nu har resulterat i export av metandiesellastbilar. Volvo har hittills levererat cirka 400 lastbilar som använder flytande fordonsgas som bränsle.

– Bime Trucks är ett unikt projekt där två olika branscher har samarbetat för att nå ett resultat. Vi hade inte kunnat nå dessa framgångar om vi gjort dessa satsningar var för sig. Nu kan vi exportera lastbilar med en helt ny motorteknik, säger Lennart Pilskog, chef för Public Affairs på Volvo Lastvagnar.

Projektet har letts av Business Region Göteborg där Aga, Eon, Fordonsgas Sverige, Volvo Lastvagnar och Energigas Sverige har ingått. Utöver exporten av lastbilar, så ska erfarenheterna från projektet spridas i Europa. Detta genom EU-projektet Blue Corridors.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.