nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Genmanipulerad potatis upprör

EU:s hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli har gett grönt ljus för odling av den genmanipulerade potatisen Amflora. Upprörande, menar Miljöpartiet.

  • Annons 1

Amflora-potatisen togs ursprungligen fram av Weibulls i Svalöv, men nu står tyska kemijätten BASF bakom ansökan om kommersiell odling. I Sverige har potatisen provodlats på flera ställen, bl a i Lidköping, Haparanda, Skara och Kristianstad.

Amflorapotatisen har extra hög stärkelsehalt och är främst avsedd för att tillverka papper. Men potatisskalen ska bli djurfoder.

-Det är upprörande att Dalli godkänner den här potatisen som förändras med hjälp av antibiotikaresistens, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Amflorapotatisen har diskuterats i ca 10 år inom EU och varken ministerråd eller experter har kunnat enas om ett beslut. Den tidigare mljökommissionären Dimas bromsade introduktion av nya gengrödor för odling, men hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli har nu alltså gett tummen upp.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.