nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Genmanipulerad potatis upprör

EU:s hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli har gett grönt ljus för odling av den genmanipulerade potatisen Amflora. Upprörande, menar Miljöpartiet.

  • Annons 1

Amflora-potatisen togs ursprungligen fram av Weibulls i Svalöv, men nu står tyska kemijätten BASF bakom ansökan om kommersiell odling. I Sverige har potatisen provodlats på flera ställen, bl a i Lidköping, Haparanda, Skara och Kristianstad.

Amflorapotatisen har extra hög stärkelsehalt och är främst avsedd för att tillverka papper. Men potatisskalen ska bli djurfoder.

-Det är upprörande att Dalli godkänner den här potatisen som förändras med hjälp av antibiotikaresistens, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Amflorapotatisen har diskuterats i ca 10 år inom EU och varken ministerråd eller experter har kunnat enas om ett beslut. Den tidigare mljökommissionären Dimas bromsade introduktion av nya gengrödor för odling, men hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli har nu alltså gett tummen upp.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4