nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gemensamt krafttag för att minska mängden avfall

För femte året i rad pågår nu veckan "Europa minskar avfallet". I Sverige deltar ett 50-tal kommuner, organisationer, företag och skolor i projekt med syftet att minska mängden avfall.

  • Annons 1

2012 slängde vi 460 kg sopor per person och totalt 4,4 miljoner ton sopor i hela Sverige. Prognosen för år 2030 är en fördubbling, alltså 8,8 miljoner ton hushållsavfall. Då vi redan återvinner 99 procent av vårt hushållsavfall, finns den stora miljövinsten i att minska själva mängden, enligt Avfall Sverige, branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning.

Under veckan ”Europa minskar avfallet” arbetar lokala krafter i hela Europa för att öka kunskapen om hur vi kan göra för att minska mängden avfall. I Sverige tävlar bland annat skolorna i Gislaved kommun om att slänga minst mängd mat.

Enligt Avfall Sverige skulle 5 procents minskning av mängden hushållsavfall i Sverige betyda att de årliga utsläppen av växthusgaser minskar med 300 000 ton. Detta, i sin tur, motsvarar de årliga utsläppen av växthusgaser i en medelstor svensk kommun.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4