nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gemensam upphandling ska sänka utsläppen

Skogsindustrierna ska minska koldioxidutsläppen från branschens vägtransporter med 20 procent till 2020. Nu tar de ett steg på väg och lanserar gemensamma regler för upphandling av transporterna.

  • Annons 1

Skogsindustrierna företräder ett 50-tal massa- och pappersbruk och cirka 140 sågverk samt ett antal andra företag med nära anknytning till området.

Den nya överenskommelsen innebär att i princip alla transporter skogsindustrin köper, direkt eller via speditörer som sker inom Sverige, ska omfattas av upphandlingskriterierna. Implementeringen av det nya avtalet sker efter hand som nya transportavtal uppdateras. I första steget gäller hållbarhetskriterierna för upphandling av vägtransporter. Framöver kommer även tåg och sjötransporter att inkluderas.

Gemensamt exporterar Skogsindustrierna cirka 20 miljoner ton produkter årligen.

– Med en gemensam röst blir vi starka nog att ställa tydliga säkerhets- och miljökrav och på så sätt driva på transportnäringen i en hållbar riktning, säger Karolina Boholm, ansvarig för Transportpolitik på Skogsindustrierna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.