nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gemensam energimärkning

Ett gemensamt regelverk och en större valfrihet för nordiska energikunder är på gång. Det har de nordiska energiministrarna bestämt. Nu lägger de in en extra växel i samarbetet med tillsyn och testning av energimärkta produkter. Målet är att främja grön tillväxt i Norden.

  • Annons 1

EU-direktiv ställer redan höga krav på energimärkning och ökad övervakning av energimärkta produkter. De nordiska energiministrarna har nu beslutat att man ska lägga en större del av arbetet med att leva upp till dessa krav i en gemensam nordisk budgetpost under Nordiska ministerrådet.

Målet är att skapa en modell för arbetsdelning och specialisering länderna emellan, så att man kan främja en gemensam utveckling mot ett grönare samhälle. Initiativet kommer från ett projekt under Nordiska ministerrådets arbetsgrupp för energieffektivisering.

Visionen är att öka samarbetet kring olika regelverk. På sikt skulle i så fall Norden kunna etableras om en mer enhetlig marknad för gröna produkter, istället för som nu, att vara uppdelad landsvis med egna marknader.

Större valfrihet

Under ett ministermöte i Trondheim den 11 oktober diskuterade energiministrarna även ett annat förslag; att göra den nordiska elmarknaden mer flexibel. I praktiken innebär det att konsumenter på sikt skulle kunna välja elleverantör fritt över nationsgränserna.

– Norden har världens mest harmoniserade elmarknad. Konsumenterna i de nordiska länderna har varit en drivkraft i utvecklingen av denna marknad, så nästa steg mot en ökad integration är en gemensam marknad för slutkonsumenter med en ökad förbrukarflexibilitet. Vi ska säkerställa en driftsäker energiförsörjning som belastar klimatet så lite som möjligt, sa den svenska energiministern Anna-Karin Hatt på mötet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.