nr-logo

Hållbarhet i praktiken

På den norska ön Melkøya produceras stora mängder naturgas, som i år gått om olja som Norges viktigaste exportprodukt. FOTO: Wikimedia.

Gas har gått om olja i Norge

Norge är numera större exportör av naturgas till Västeuropa än den stora gasnationen Ryssland. Det har gjort gasen till Norges största exportvara. Gasutvinningen ger varje år utsläpp på cirka en miljon ton koldioxid.

  • Annons 1

Sedan 2004 har Norges gasproduktion ökat från cirka 80 till 117 miljarder kubikmeter. Det innebär en öning på nära 50 procent.

Exporten går i första hand till Europa och länder som Spanien, Nederländerna och Frankrike, men en ökande andel säljs till Japan, Sydkorea och Kina, skriver branschtidningen Energigas i sitt senaste nummer. Stora tankfartyg fraktar även flytande naturgas till Sydamerika och länder som Brasilien, Chile och Argentina. Även Sverige importerar flytande naturgas, som körs hit i tankbil.

Europas enda storskaliga produktionsanläggning för flytande naturgas, LNG, ägs av Statoil och ligger på norska ön Melkøya, utanför Hammerfest i Barents hav. Den öppnade i augusti 2007.

Från anläggningen på ön leds cirka 700 000 ton koldioxid tillbaka till gasfältet Snøhvit, och injiceras i borrhål på havsbotten. Men ungefär en miljon ton koldioxid släpps varje år ut i luften.

Allt fler industrier går över från olja till naturgas, som är lite miljövänligare. Tunga lastbilar och handelsfartyg har också börjat köra på flytande naturgas istället för på diesel och tjockolja.

Norges produktion av olja har avtagit sedan 2001, samtidigt som produktionen av av naturgas har ökat. Under de senaste åren har oljepriset fallit kraftigt.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.