nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gas direkt från flis

  • Annons 1

En viktig pusselbit när det gäller att klara miljömålen och sänka koldioxidutsläppen är att få igång produktionen av andra generationens biodrivmedel. Nu har Göteborgs Energi tillsammans med forskare vid Chalmers tekniska högskola tagit fram en biomassaförgasare som ska producera andra generationens biodrivmedel för transportsektorn. Förgasaren levererar rätt kvalité på gasen direkt från råa biobränslen exempelvis flis och pellets) och är än så länge en pilot. Under de närmsta fem åren kommer man att satsa 50 miljoner kronor för att utveckla den till en kommersiell produkt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.