nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Går vidare med förbud mot kommunala särkrav

Nu går regeringen vidare med förslaget om att stoppa kommuner från att ställa egna miljö eller energikrav på byggnader. I förra veckan lämnades en lagrådsremiss in till lagrådet.

  • Annons 1

Bostadsminister Stefan Attefall (Kd) har som M&U tidigare berättat stött på kritik gällande sitt förslag om gemensamma tekniska byggregler för alla landets kommuner. Enligt förslaget ska inte kommunerna längre kunna ställa egna, tuffare, krav på till exempel energiförbrukning, något som flera remissinstanser befarat kommer att innebära att ett flertal kommuner får sänka sina krav.

Stefan Attefall och regeringen menar dock att dagens lapptäcke av kommunala tekniska särkrav, inte minst på energiområdet, krånglar till och fördyrar byggandet.

Nu har regeringen lämnat en lagrådsremiss där de föreslår en lagändring för att stoppa kommuner från att ställa särkrav. Förslagen föreslås börja gälla den 1 januari 2015.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.