nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gammalt bröd i tanken

Gammalt bröd och annat livsmedelsavfall med högt kolhydratinnehåll ska nu bli etanol. St1 hoppas att fabriken de startar är ett första steg som ska ta dem från fossila till förnybara bränslen.

  • Annons 1

Senare i veckan inviger St1 sin fabrik som ska tillverka etanol av livsmedelsavfall, kallat Etanolix. Fabriken är byggd i anslutning till företagets raffinaderi i Göteborg och kapaciteten är cirka fem miljoner liter etanol om året, cirka tio procent av raffinaderiets behov. För att tillverka den kvantitet krävs 15 000 ton råvara – bland annat gammalt bröd från traktens bagerier, livsmedelsbutiker och restauranger. Tekniken har utvecklats av systerföretaget Biofuels i Finland.

– Vår ambition är förstås att bygga fler fabriker med mångdubbel kapacitet. Till exempel i anslutning till massafabriker med dess restprodukter som råvara. Då kan vi säkra tillgången på rent, förnybart biobränsle och därmed ett realistiskt alternativ till de fossila, säger Jonas Sidenå, vd.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.