nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Gamification ska få oss att sortera mer

En pinfärsk rapport reder ut hur kommuner kan återkoppla på ett mer framgångsrikt, tekniskt och spännande sätt när det gäller avfall.

För att öka engagemanget hos våra invånare bör branschen gå ett steg till och göra återkopplingen attraktiv. Här kan man bland annat hämta inspiration från spelens värd.
För att öka engagemanget hos våra invånare bör branschen gå ett steg till och göra återkopplingen attraktiv. Här kan man bland annat hämta inspiration från spelens värd. FOTO: Stock.xchng
  • Annons 1

Avfallsbranschen brottas med att få invånare att konsumera mer hållbart, men också att sortera mer, lämna in sitt farliga avfall och konsumera hållbart. Men beteendevetenskaplig forskning visar att det som har störst inverkan på hur vi agerar är de konsekvenser som beteendet får i direkt anslutning till att man utfört en aktivitet.

– Det räcker inte med känslan att jag gör rätt för att folk ska göra något. Det behöver vara roligt att sopsortera också, säger Eva B Nilsson projektledare för forskningsrapporten Påverka beteende genom systematisk återkoppling.

Attraktiv återkoppling.

För att öka engagemanget hos våra invånare bör branschen gå ett steg till och göra återkopplingen attraktiv. Här kan man bland annat hämta inspiration från spelens värd och från forskning om gamification där man sätter återkopplingen i ett spel-liknande sammanhang som engagerar användarna mer. Rapporten ger flera exempel på gamification både inom och utanför avfallsbranschen.

– Den positiva återkopplingen du får via tekniken under ett spel gör att du engagerar dig mer, förklarar Eva B Nilsson.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.