G8 överens om klimatkompromiss

G8-ländernas ledare kom under toppmötet i Heiligendamm överens om att allvarligt överväga att minska utsläppen med 50 procent.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är nöjd med att USA svängt under förhandlingarna. President George W. Bush säger att han kommer att vara aktiv i förhandlingar för attt sänka utsläppen, uppger Sveriges Radios Ekot.
Men ingen förbinder sig till konkreta åtaganden och exakta siffror.
Greenpeace dömer, enligt dn.se, ut G8-uppgörelsen som toppmötesretorik.

Inför G8-mötet i tyska Heiligendamm ställde värdinnan Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, krav på en halvering av utsläppen till 2050. Hon hade de andra EU-länderna som ingår i G8-gruppen – Frankrike, Storbritannien och Italien – med sig på kraven.

USA kom däremot till toppmötet med målsättningen att inte acceptera konkreta löften eller gå med på en process inom FN, skriver svd.se.

I kompromissuppgörelsen enades toppmötet om att ta Angela Merkels krav om en halvering av utsläppen till 2050 i beaktande. I ett första steg ska man förhindra en ökning av utsläppen av växthusgaser och sedan därefter kraftigt minska utsläppen, uppger dn.se.

En ytterligare framgång för Angela Merkel var att ledarna kom överens om att de fortsatta klimatförhandlingarna ska ske inom FNs ram – förhandlingarna inleds på ett klimatmöte på ön Bali i Indonesien i december. Målet är ett färdigt avtal 2009. Merkel anser, enligt svd.se, att G8-uppgörelsen bereder vägen för ett nytt avtal efter Kyoto-protokollet.

Bush ska leda möten med värsta utsläppsländerna

USA retirerade från hållningen att inga förhandlingar ska föras inom FNs ram, men G8-uppgörelsen kan ändå ses som en framgång även för George W Bush. Hans motstånd resulterade i att bestämda klimatmål uteblev i G8-mötets slutdeklaration. Han har istället åtagit sig att leda möten med de 15 länder i världen som står för de största utsläppen av växthusgaser, skriver dn.se.

– USA kommer att vara aktivt inblandat, för att inte säga ta ledningen i ett ramverk som ska gälla efter Kyotoavtalet, säger George W Bush, enligt dn.se.

Han hoppas på ett avtal mellan dessa 15 länder redan nästa år.

Ris och ros från miljörörelsen

Greenpeace avfärdar G8s klimatuppgörelse som toppmötesretorik – den saknar både konkreta åtaganden och exakta siffror. Världsnaturfonden däremot ser uppgörelsen som en stor framgång.

– Vad vi sett idag är ett stort samförstånd om de här frågorna. Frågan är förstås i vilken utsträckning uppgörelsen är bindande, och det återstår förhandlingar fram till 2009. Men budskapet var klart, vi ska ner till minst 50 procent lägre koldioxidutsläpp till 2050, säger Hans Verolme, internationell chef för klimatfrågor vid Världsnaturfonden, enligt Sveriges Radios Ekot.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.