nr-logo

Hållbarhet i praktiken

InnoEnergy
Tomas Kåberger. FOTO: Vattenfall

Fysikprofessorn hoppas på billigare förnybar el 2019

Lucka 4 bjuder på förhoppningar från Tomas Kåberger, fysikprofessor på Chalmers, som siar om att fler kärnkraftverk kan stängas ned 2019 i USA.

  • Annons 1

Tomas Kåberger, professor i fysisk resursteori på Chalmers, medhjälpare i omställningen mot biobränsle i Japan och blivande medhjälpare till gröna innovatörer hos Inno Energy.

Vilka är 2018 års viktigaste hållbarhetshändelser inom ditt område?

– Att det amerikanska finansföretaget Lazard rapporterat att ny sol- och vindenergi börjat konkurrera ut existerande kol- och kärnkraft i USA. Det gör att det kanske stängs ned fler koleldade elverk i USA i år än under något tidigare år i världshistorien. 

Vilka hållbarhetstrender ser du inför 2019 inom ditt område?

– Att detta sprider sig till andra delar av världen och att förnybar el i stor skala konkurrerar ut fossil.

Vad hoppas du på inför 2019? 

– Att förnybar el börjar sänka energipriserna i hela världen och visar att energi inte begränsar möjligheterna för världens fattiga att nå en god levnadsstandard.

Miljö & Utvecklings julkalender: 

Lucka 1: ”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”

Lucka 2: Klimatkämpe berättar om trenderna 2019

Lucka 3: Valet till EU-parlamentet viktigast 2019

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.