nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige ska bli fossilfritt - men målsättningen är omdiskuterad.

Fyra myndigheter: Bioenergi har en viktig roll i klimatomställningen

EU föreslår just nu begränsningar som kan göra det svårare för biobränslena att utvecklas i framtiden. I en ny rapport menar fyra svenska myndigheter att det är fel väg att gå.

  • Annons 1

I rapporten är de fyra myndigheterna Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Energimyndigheten överens om att bioenergi som framställs på ett hållbart sätt kan spela en viktig roll i ersättningen av fossila bränslen.

Förutsättningarna och tekniken finns och mycket är redan gjort, men för att få fart på utvecklingen behövs det effektiva styrmedel.

Några av dem som myndigheternas generaldirektörer förespråkar är:

  • Höj kostnaderna generellt för klimatpåverkande utsläpp.
  • Fasa ut subventionerna till fossila bränslen.
  • Låta bioenergin få konkurrera på lika villkor.

Frågan om förutsättningarna för framtidens bioenergi är just nu högaktuell på EU-nivå där det föreslås begränsningar som kan göra det mindre fördelaktigt med biobränsle. Frågan är inte slutgiltigt avgjord och myndigheterna skriver i ett pressmeddelande att de känner en oro för EU-beslut som kan bli en stoppkloss för bioenergin.

 

 

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4