nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fyra av nio planetära gränser sprängda

Mänskliga aktviteter är på väg att kasta in vårt jordsystem i ett nytt okänt tillstånd. Nu överskrider vi fyra av planetens nio hållbara gränser.

  • Annons 1

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Center, presenterar den nya rönen på World Economic Forum den 21 – 24 januari. Planetära gränser är ett begrepp som introducerades 2009 av forskare verksamma vid Stockholm Resilience Center och Australian National University i Canberra. Det handlar om nio processer, miljöförändringar, som orsakas av mänskliga aktiviteter. Att överskrida gränserna innebär stora risker och förändrar förutsättningarna för livet på jorden. Hela jordsystemet riskerar att kastas in i ett nytt tillstånd enligt forskarna.

PB_FIG33_upgraded_media_11jan2015

Klicka på bilden för att förstora den.

– När vi väl har passerat en viss tröskel kommer det inte vara möjligt att vända eller ens sakta ner förändringarna i jordsystemet även om vi lyckas bromsa utsläpp av växthusgaser, förlusten av biologisk mångfald, eller förändrad markanvändning, till exempel. Detta får potentiellt katastrofala följder, säger Will Steffen, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

De gränser som nu har överskridits är enligt forskarna:

1. Klimatförändringar
2. Förlust av biologisk mångfald
3. Förändrad markanvändning
4. Förändrade biogeokemiska flöden av kväve och fosfor

Övriga fem gränser:
5. Ozonskiktets uttunning i stratosfären
6. Havsförsurning
7. Färskvattenanvändning
8. Aerosoler i atmosfären
9. Nya kemiska substanser

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.